Exercițiul fizic: posibile efecte anti-COVID-19
- Alexandra Roman
- Oct 29, 2021
- 2 min read
Exercițiul fizic este unul dintre componentele esențiale ale unei vieți sănătoase prevenind greutatea excesivă, inflamația sistemică și afecțiunile cronice netransmisibile asociate și asigurând în același timp un echilibru psihic adecvat. Practicarea exercițiului fizic în formă acută sau cronică induce modificări importante ale sistemului imun și eliberarea de citokine pro- și antiinflamatorii, care depind de regularitatea activității, intensitatea, durata și tipul de efort. Exercițiile fizice moderate stimulează imunitatea celulară, dar cele prelungite sau de intensitate mare fără un repaus asociat adecvat pot impacta negativ imunitatea celulară și crește riscul la infecții..
Exercițiul fizic induce creșterea numărului leucocitelor circulante cu un peak la 30-120 minute după exercițiu fizic constant și se menține până la 24h după încetarea acestuia. Exercițiul fizic induce o creștere a numărului de neutrofile și limfocite și stimulează sinteza citokinelor proinflamatorii TNF-α și IL-1β care reglează selectinele cu rol chemoatractant pentru neutrofile în zonele de efort.
Exercițiul fizic crește fluxul sanguin din nevoia de a se adresa nevoilor metabolice crescute, recrutarea consecutivă a celulelor NK și scăderea moleculelor de adeziune induse de catecolamine. Exercițiul fizic mai îndelungat de 3 h determină revenirea celulelor NK la concentrația dinaintea începerii acestuia sau chiar mai puțin.
Nu există informații precise cu privire la modul în care activitatea fizică constantă și performantă îmbunătățește imunitatea față de SARS-CoV-2, dar există dovezi că s-a asociat cu o incidență scăzută a infecției respiratorii acute, a duratei și intensității acesteia și a riscului de mortalitate. De asemenea, s-a mai raportat o ameliorare a răspunsului la vaccinare. Exercițiul fizic moderat nu crește doar numărul celulelor imune circulante dar și activitatea acestora precum și a macrofagelor, a imun-globulinelor și citokinelor antiinflamatorii, ceea ce poate reduce încărcătura patogenului la nivelul organelor ca plămânii. Exercițiile cardio-respiratorii cresc superoxid dismutaza extracelulară (important antioxidant prezent și la nivel pulmonar) ceea ce s-a asociat cu inhibarea activării endoteliale și a adeziunii celulare din inflamație reducând riscul de evenimente trombotice și de distrucție tisulare asociată COVID-19.
American College of Sports Medicine (ACSM) recomandă practicarea exercițiului fizic în toată această perioadă de nenorocire pandemică și ca o măsură de ameliorare a sistemului imun față de infecția cu SARS-CoV-2. OMS recomandă pentru persoanele sănătoase și asimptomatice pentru infecție respiratorie un exercițiu fizic de minim 150 min /săptămână pentru adulți și 300 min/săptămână pentru copii și adolescenți, distribuite de-a lungul săptămânii, în funcție de rutina fiecăruia. Bine-nțeles că exercițiul fizic trebuie întrerupt în cazul apariției simptomelor respiratorii sau suspiciunii de infecție cu SARS-CoV-2.
(Pelinski da Silveira et al. Clinical and Experimental Medicine https://doi.org/10.1007/s10238-020-00650-3)
Comentários