Exercițiile fizice și parodontita. Să existe vreo influență ?
- Alexandra Roman
- Nov 5, 2021
- 2 min read
O trecere în revistă a datelor existente în literatură pe acest subiect a raportat că exercițiile fizice s-au asociat cu o reducere a prevalenței parodontitei. Informația a fost extrasă pe baza a șase studii cu risc scăzut de erori metodologice, dar totuși trebuie menționate loturile relativ reduse numeric. Astfel, extrapolarea acestei afirmații la alte grupuri populaționale trebuie făcută cu reținere. Oricum rapoartele menționează o scădere a prevalenței parodontitei cu 13-16% în comparație cu lotul control cu o influență importantă a frecvenței exercițiilor fizice (episoade de activitate per săptămână). O reducere cu 13% a prevalenței parodontitei s-a observat pentru persoanele care practicau exerciții fizice de 3-5 ori per săptămână.
O întrebare pertinentă este legată de modul în care exercițiile fizice ar putea influența parodontita. Exercițiile fizice regulate cresc mai multe capacități fizice generale asociate stării de sănătate amintite deja (îmbunătățirea capacității cognitive și pulmonare, menținerea homeostaziei cardiovasculare, reducerea lipidelor serice, creșterea rezistenței la infecția SARS-CoV-2 etc). S-a descris o interacțiune dintre exercițiile fizice și unele boli sistemice de natură inflamatorie, dar aceasta nu este încă clar înțeleasă. Se sugerează o modulare a markerilor inflamatori de tipul citokinelor proinflamatorii și o reducere a concentrației serice a proteinei C reactive. Există date clare că exercițiile fizice se asociază cu reducerea substratului proinflamator. Trebuie menționat că regularitatea practicării exercițiilor fizice este obligatorie pentru menținerea echilibrată a nivelelor citokinelor serice. După 30 de zile de suspendare a exercițiilor fizice, nivelul citokinelor revine la nivelele bazale.
Un alt răspuns posibil este legat de profilul comportamental al persoanelor care practică exerciții fizice regulate: o grijă crescută asupra propriei sănătăți, o monitorizare a greutății, adoptarea altor obiceiuri de viață sănătoasă legate de dietă sau îngrijirea orală. O serie de obiceiuri de promovare a stării de sănătate ca periajul dentar regulat și eficient, folosirea mijloacelor de igienizare proximală, vizitele regulate de control stomatologic, alimentația sănătoasă pot preveni progresia parodontitei (Ferreira RO et al., 2019).

Comentários