top of page
Search

Episodul 7. Ne chinuie viața sau ne ajută?

Folosirea aței dentare în asociere cu periajul dinților crește timpul de igienizare, iar unele persoane consideră o procedură complicată și greu de realizat. Totuși să știți că merită efortul! Ața chiar ne ajută! Peria dentară (manuală sau electrică), indiferent de cum este mânuită, nu poate curăța eficient zonele interdentare. La persoanele fără probleme gingivale, când papilele interdentare umplu complet ambrazurile cervicale, ața dentară este recomandată ca mijloc adjuvant de igienizare interdentară. Folosirea aței dentare poate reduce nivelele de placă dentară de pe suprafețele dinților și chiar gingivita. Dacă pacientul nu este instruit de către echipa medicală cum să folosească ața dentară, nu se obțin efectele pozitive de scădere a nivelelor de placă și de inflamație gingivală, cu alte cuvinte igienizarea este ineficientă! Pentru persoanele care consideră că nu au suficientă dexteritate în folosirea aței dentare există variante de ață dentară pre-fixate pe suport de plastic, care ajută mult manipularea (Kotsakis et al., 2018, Chapple et al.,2015).

Există mai multe tipuri de ață dentară, iar pacienții trebuie să aleagă varianta care li se potrivește, în funcție de calitățile și inconvenientele fiecărei variante.

►Ața dentară necerată este o ață subțire de nailon formată din cca 35 fire răsucite împreună. Aceasta potrivește în spațiile interdentare strânse, dar se scămoșează și se rupe ușor.

►Ața dentară cerată este un fir de ață acoperit cu un strat subțire de ceară. Se rupe mai greu, dar este mai greu de utilizat dacă punctele de contact interdentare sunt prea ferme.

►Ața dentară tip bandă este mai lată și mai plată decât ața dentară standard; poate fi cerată sau necerată. Aceasta este o variantă convenabilă pentru persoanele care nu au contacte foarte ferme între dinți.

Eu consider că ața dentară tip bandă se mânuiește mai ușor decât ața dentară, care este prea mobilă! Ar trebui încercată!

►Ața de polytetrafluoroetilen (PTFE) este făcută din același material ca și textilele Gore-Tex. Se pare că este ușor de mânuit și rezistentă.

►Ața superfloss este făcută dintr-un material tip fir care are spre capete două porțiuni mai rigide. Aceasta se poate folosi pentru a curăța de exemplu în jurul punților.

►Ața dentară prefixată pe suport de plastic este o variantă (de utilizare unică) care ”scapă” utilizatorul de o parte din grija manipulării. Ea trebuie să se adapteze curburilor dentare, la fel ca ața clasică. Putem chiar să ne ”întindem” și să o recomandăm copiilor mai mari și adolescenților.

Există și variante de ațe dentare aromatizate.


 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook

©2019 by alexandraromanmd. Proudly created with Wix.com

bottom of page