top of page
Search

Episodul 6. Spălatul pe dinți a micilor ștrumfi ”agonie” sau ”extaz”. Tips and tricks pentru părinți

Acesta nu este un protocol detaliat al spălatului pe dinți al copilului mic. O prietenă m-a întrebat cum l-ar putea atrage în această acțiune pe mezinul care este mult mai interesat de mersul pe bicicletă decât de periatul dinților! Astfel, propun câteva sfaturi pentru părinți pentru un scop primordial: implementarea spălatului pe dinți al micului ștumf ca un obicei / un reflex cotidian, pe viață, pentru asigurarea sănătății orale.

Nu există ghid, protocol, carte tehnică universal valabile pentru acest subiect. Am aranjat informațiile pe care le aveam, dar am ”aruncat un ochi” și în literatura de specialitate.... Succes și aștept feed-back!

1.Începeți spălatul pe dinți imediat după erupția primilor dinți

De fapt, inițial nu este vorba de periaj. În această perioadă nu contează eficacitatea spălatului ci familiarizarea copilului cu peria de dinți și cu obiceiul de igienă. Spălatul pe dinți trebuie să devină un obicei pe viață! În situația mai puțin probabilă a unui refuz inițial al periei, în niciun caz nu obligăm micuțul, nu ne panicăm (atenție mamele! Nu este nicio nenorocire dacă cei 2 sau 4 dinți rămân 1 sau 4 săptămâni neperiați), ci revenim răbdători cu propunerea..... Sunt mult prea interesați de noutăți ca să nu ”muște” momeala.

Cumpărați o perie de dinți adaptată vârstei pe care copilul s-o accepte, să se joace, să se familiarizeze.

Bebelușul și copilul mic nu știu să scuipe, deci nu se folosește pastă de dinți, care poate fi înghițită. La un moment dat se poate introduce în ritualul de spălare și pasta de dinți -inițial un film subțire, o adiere. Până la 2-3 ani ar fi mai sigur să cumpărați o pastă de dinți fără fluor.


2.Dați exemplu personal

Arătați copilului mijloacele dvs. de igienizare, eventual periați-vă în prezența lui (sau măcar mimați) deși e greu să vă lase în pace 3 minute, ca să acordați atenție periajului personal! E important să vadă ca aveți un obicei pe care îl respectați. Când este bebe nu prea aveți cum să vă spălați pe dinți împreună.


3.Să fie alegerea copilului

Se poate ca la un moment dat copilul să-și piardă interesul pentru spălatul pe dinți. Puteți să cumpărați două perii de dinți și să lăsați copilul să aleagă. Știți că nu le place să li se impună lucruri!

Este posibil ca o perie electrică să vă fie de ajutor pentru copilul mai mare.


4.Respectați un program strict de spălare pe dinți al copilului

Părintele nu trebuie să uite nicio clipă că trebuie implementat un obicei pe viață. Pentru aceasta trebuie consecvență, iar copilul trebuie să știe că există un program de periaj, de două ori pe zi, dimineața și seara, după cină. Se pot fixa și alte repere- de ex, înainte de povestea de culcare, înainte de a spune noapte bună bunicilor, etc.


5. Furnizați informații copilului și asigurați o fațetă ”fun” a spălatului pe dinți

Spălarea zilnică a dinților ar trebui sa fie o experiență pozitivă pentru copil. Este un moment în care familia este în jurul lui și petrec timp de calitate împreună. Evident că după bifarea aspectului ”fun”, părintele trebuie să desăvârșească spălatul pentru a adăuga stropul de eficiență.

Copiii mai mari își pot pierde interesul pentru spălatul pe dinți din diferite motive printre care: lipsa de cunoștințe despre acest subiect, uitarea și nivelul socioeconomic redus. Lipsa de informare a părților este asociată cu interesul scăzut al copilului pentru igiena orală.

Printre factorii care influențează pozitiv obiceiurile de igienă orală ale copiilor sunt a)cunoștințele și informațiile despre sănătatea orală ale părinților și copiilor și b)atractivitatea pastei de dinți. Simpla furnizare de informații în domeniu nu este suficientă pentru a motiva copilul să se spele în fiecare seară pe dinți.

Aspectul ”fun” poate fi furnizat de folosirea pastei revelatoare Elgidium, care poate resuscita interesul copilului în spălarea dinților putând în același timp să ofere un feed-back pozitiv asupra eficienței și corectitudinii periajului.

Informația și motivația pot fi furnizate de cărți sau animații care să folosească atleți, eroi cunoscuți, etc. Cu toată evoluția virtuală actuală, cărțile rămân un element educațional de neînlocuit indiferent de subiectul învățării. Pentru a putea motiva copilul mai mare, care se plictisește ușor, el având alte treburi mai interesante de făcut, trebuie să-i furnizați informații pe înțelesul lui care să-l facă să accepte și să persiste în ritualul de spălat pe dinți (utilitatea periajului dentar, beneficii etc) (Angelopoulou M et al.,2015). Iată câteva cărți pentru cei mici pe această temă:

•Despre Jorg, Pe Care-L Dureau Dintii, Hanna Kunzel…..

•Mă spăl pe dinți și folosesc olița, Frauke Nahrgang și Susanne Szesny

Au, dinții mei, Doctor Reiko

Până și monștrii se spală pe dinți! Jessica Martinello, Gregoire Mabire.

Familia poate achiziționa un cap de schelet de plastic (de la Fabrica de Magie?! Cred că știți mai bine decât mine.....) și plastilină pentru a crea și lipi pe dinți câțiva monștri pe care copilul să-i spele cu o perie de dinți (special destinată jocului!).


 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook

©2019 by alexandraromanmd. Proudly created with Wix.com

bottom of page